top2
2017.01.09.

2017-es jótanácsok keresőoptimalizálás témakörében

 Aki kicsit is otthonosan mozog a keresőoptimalizálásban, az pontosan tudja, hogy a Google-től nem nagyon szokás segítségre számítani, ha SEO-ról van szó. 2017-ben azonban új szelek fújnak, mert a Google szóvivője, John Mueller előállt néhány jó tanáccsal. Lássuk őket!

 

Mobil oldalak

Először is ott van a mobil. Hogy a mobil milyen fontos, talán mondani sem kell. Ma már a Facebookot is többen használják már mobilról, mint számítógépről, így aztán nem csoda, ha ez a trend már a keresőoptimalizálás területére is beszüremlett. Vannak olyan régió a világnak, ahol a PC már meg sem jelenik a háztartásokban, hanem a júzerek egyből okostelefonnal, tablettel kezdik meg netes felhasználói életüket. Szóval a mobil 2017-ben még lényegesebb lesz, mint az ezt megelőző években, erre mérget lehet venni. A Google-nél 2017-ben már az oldalak mobil változata képezi adatbázisának és rangsorolás alapját, amire mindenképpen fel kell készülnie mindenkinek. Mivel sok SEO eszköz a weboldalak asztali verzióit térképezi fel, innentől ez félrevezető lehet, mert a rangsorolás alapját – ahogy az imént is elhangzott – ebben az évben már a mobil oldalak jelentik.

 

Felugró ablakok

A „mobile first” mellett ügyelni kell a felugró ablakokra is, amire a Google már 2016-ban is felhívta a figyelmet. A felugró ablakok rontják a „user experience”-t, a felhasználói élményt – kiváltképpen mobilos környezetben. A Google ezt ettől ez évtől kezdve bünteti! A büntetés azoknak az oldalaknak szól, melyek a találati listáról érkezőknek nagy, felugró ablakokat jelenítenek meg, lerontva ezzel a felhasználói élményt. (A büntetés azonban nem vonatkozik az exit pop-upokra, valamint az egyéb felugró ablakokra.) Mivel a büntetés hátrasorolást eredményez, a felugró ablakokra mindenképpen oda kell figyelni!

 

HTTPS

És ott van még a biztonságos webhelyek témája is, hiszen 2017-től a Chrome böngésző jelzi e felhasználónak, ha egy webhely nem HTTPS, azaz ha nem rendelkezik biztonságos internetkapcsolattal. (Hogy ez a változás mikor következik be, azt még homály fedi.) Mindez azért lényeges (már hogy a Chrome böngésző jelzi a felhasználó felé, hogy a weboldal nem HTTPS kapcsolatot használ), mert ez képes lehet a weboldaltól elriasztani a júzert, aki így lehet, hogy az értesítés hatására inkább odébbáll. Ez pedig értelemszerűen negatív hatással tud lenni az oldal helyezésére is!

 

Ezek lennének tehát a legfontosabb dolgok, amikre 2017-ben minden SEO-val foglalkozó szakembernek komolyan oda kell figyelnie a Google szóvivője szerint.

Ha a fentiekre kiemelt figyelmet fordítunk, akkor a meglévő tudással továbbra is sikeresek lehetünk a piacon. A SEO alapjai, a minőségi tartalom, az erős linkek és a releváns domain ugyanis idén is változatlanok maradnak!

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.