top2
2008.11.12.

A bűvös PageRank

A PageRank a Google bejegyzett védjegye, legegyszerűbben egyfajta linknépszerűségi mutatóként lehetne definiálni. A keresési algoritmus alapját képezte a PageRank, amikor Larry Page és Sergey Brin 1998 -ban a Google keresőt kifejlesztette, mára a keresési algoritmusban betöltött helye és szerepe sokat változott. A PageRank fogalmát remekül definiálta a Wikipedia PageRank szócikke, ennél pontosabban nem is tudnám megfogalmazni, a sztohasztikus elosztással szörföző felhasználó megközelítést talán most az egyszerűség jegyében félretenném, annál érdekesebb viszont a PageRank filozófiája: Amelyik oldal hasznos és fontos információkat tartalmaz, azt más weboldalak készítői meg fogják mutatni a látogatóiknak, vagyis a saját weboldalukon egy hivatkozást fognak elhelyezni az oldalra. (ennek a folyamatnak a megfordítása a linképítés - később lesz róla szó) Tehát minden hivatkozás egy szavazat az olalra, minden hivatkozás hozzáad a hivatkozott oldal PageRank értékéhez. Minél nagyobb PageRank értékkel bír egy oldal annál "többet ér" a szavazata, illetve minél több hivatkozás van egy weboldalon, annál kevesebb szavazatot tud szétosztani a hivatkozott oldalak között. Jó tudni:

  • Egy oldal PageRank értéke nem garancia a Google keresőben a jó helyezésre, sokak szerint mára már egyáltalán nem fontos, az igazság az, hogy a jó linképítés (és a minőségi tartalom révén létrejövő természtes hivatkozások) hozománya az erős PageRank érték és a fenti tényezők a találati listák helyezéseire is hatással vannak.
  • A PageRank értéke a kijelzőkön 0 - 10 logaritmikus skálán jelenik meg, tehát a nagyobb értékek közt nagyobbak a különbségek.
  • A PageRank kijelzők egy egészre kerekített értéket mutatnak, (néha egymástól eltérő PR értéket is jelezhetnek) és csak bizonyos időközönként frissül az adatbázis amelyből az adatokat lekérdezik. Ezt hívják (tévesen, hisz a PageRank érték a kijelzőktől függetlenül változik) PageRank frissítésnek.
  • A kijelzett PR értékek pontos számítását a Google soha nem ismertette, elképzelhető hogy más szempontok is szerepet játszanak a kijelzett értékek megállapításában (pl. néha fizetett linkek gyanújával egyes oldalak kijelzett PR értékét nullázzák - erről egy későbbi cikkben lesz szó).
  • Bárhogy is tagadják, a webmesterek jó része böngészés közben mindig vet egy-egy pillantást a PageRank kijelzőre, talán ma már néhány laikus is.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.