top2
2008.10.23.

Azok a bűvös keresőbarát URL -ek

A keresőbarát URL -eket sokféle elnevezéssel illetik, mint seo URL, vagy "clean url", de én mégis inkább sokatmondó URL-eknek nevezném. A történet eredetileg arról szólt, hogy egy statikus oldalnál az URL -be (különösebb trükk nélkül) a domain.tld -t követően a könyvtárnév, majd a filenév kerül a kiterjesztéssel. Például: a www.tv-fan-club.hu/tv-sorozatok/szuletett-felesegek.html URL esetén azt jelenti, hogy a szuletett-felesegek.html file a tv-sorozatok könyvtárban van elhelyezve. Egy ilyen URL a tartalomról sokkal több információt szolgáltat, mintha az elérés www.jooldalam.hu/aloldalak/index2.html alakban szerepelne. A keresők algoritmusának a fejlesztői úgy okoskodtak, hogy ha a könyvtár szerkezet kialakítása során az adott file a példa szerint tv-sorozatok alkönyvtárba került, akkor az abban szereplő oldalak jó eséllyel tartalmaznak TV sorozatokkal kapcsolatos információkat és láss csodát a szuletett-felesegek.html is jó iránymutatást ad a html oldal tartalmát illetően. Érdemes tehát az URL -ben szereplő kulcsszavakat figyelembe venni. A statikus oldalaknál tehát egyszerűen úgy kell kialakítani a könyvtár struktúrát és úgy kell elnevezni a file -okat, hogy tartalmazzák azokat a kulcsszavakat, amit az oldal készítője a legfontosabbnak tart az oldallal kapcsolatosan. A dinamikus oldalaknál már keményebb dió a keresőbarát URL -ek kérdése. A tartalom ezeknél az oldalaknál, ahogy a neve is mutatja dinamikusan jön létre és változik és a megjelenítéshez általában egy adatbázisból PHP, CGI vagy más program kéri le a beállított paraméterek szerint. A dinamikus URL -ek ? -et tartalmaznak, egyébként a statikus URL -ekkel megegyező módon használhatóak. A dinamikus URL -ek hátránya a statikus URL -ekhez képest:

  • a felhasználók számára nem hordoz információt
  • a találati listán a statikus (-nak tűnő) URL -ekre jobbak az átkattintási arányok
  • nem lehet kulcsszavakat helyezni bele (kiaknázatlan lehetőség marad)
  • a keresők nehezen indexelik - egyesek szerint ez a probléma a múlté, viszont tény, hogy problémát jelent a dinamikus URL -ek esetén, hogy nagy számú URL hordozhatja ugyanazt a tartalmat és a keresők egy tartalmat egyszer szeretnének csak beindexelni.
Van lehetőség a dinamikus URL -ek helyett a fent említett keresőbarát URL -ek használatára dinamikus oldalak esetén is, a jelenleg népszerű Apache alapú szervereken a mod_rewrite funkció teszi lehetővé az URL -ek olyan módon való átírását, hogy az átkódolás (és a dinamikus URL) a keresők és a felhasználók elől is rejtve marad. A korszerűnek mondható portál motorokba általában már eleve be van építve a "SEO URL" funkció, a WordPress esetén elég csak bekapcsolni az adminban a beállítások/permalink fül alatt és megadni a megfelelő formátumot, más rendszereknél egy-egy kiegészítő telepítésével könnyen megléphető a keresőbarát URL -ekre való áttérés. Fontos ilyenkor a duplikáció elkerülése végett a korábbi dinamikus URL -ekre való összes hivatkozás megszűntetése, illetve átírása. A létrehozott URL -ek lehetőleg ne legyenek a végtelenségig hosszúak, 70 karakternél nem érdemes tovább nyújtani, kulcsszavakból nagyjából 2-3 az ideális.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.