top2
2009.03.10.

A Crawl Cycle lehet a kijelzett PageRank utódja?

Arról volt szó az előző bejegyzésben, hogy egy oldal fontosságát a Google szempontjából ma már egyáltalán nem biztos, hogy a PageRank értékből meg lehet állapítani. Néha egyetlen árva backlink is elegendő egy 4 -es PageRank értékhez, máskor 100 is kevés, megint más esetekben mesterségesen csökkentett, vagy nullázott értékekkel lehet találkozni, miközben a találati listás helyezéseket és az átadott PageRank értéket mindez nem befolyásolja.

Van viszont egy olyan jellemző, amivel a Google nem tud manipulálni. Érdemes figyelembe venni.

A helyzet egyszerűbb mint azt bárki is gondolná. Amelyik oldal fontos a Google számára, azt a Googlebot gyakran látogatja, amelyik kevésbé fontos azt ritkábban. Természetesen a feltérképezés gyakorisága függ az oldal frissítési ciklusától  és még számos tényezőtől, de tény: a számára fontos oldalakat a Googlebot gyakrabban látogatja.

Egy-egy oldal meglátogatása és indexelése egy meghatározott erőforrás felhasználásával jár a Google számára, ezért a feltérképezési ráta a Crawl Cycle (vagy Crawl Rate) sokkal hitelesebb iránymutatást nyújthat egy weboldal jelentőségéről, mivel Mesterséges Google féle manipuláció ennél a tényezőnél szóba sem jöhet, a Google nem engedheti meg magának, hogy ne térképezze fel a fontos oldalakat pusztán fizetett linkek gyanúja miatt, de feleslegesen sem cikázhat egy oldalon a Googlebot. Mikozben egy PageRank nullázást különösebb költségek és következmények nélkül bármikor megtehet.

PageRank toolbar -hoz hasonló szolgáltatást indított a Seometer.com, egy szimpla beágyazható piktogrammon kijelzi, hogy mennyi idő telik el a keresőrobot két egymást követő látogatása közt. A szépséghibája egyenlőre az, hogy az oldalakat manuálisan hagyják jóvá, ennek az oldalnak a jóváhagyására például egy hét egyenlőre kevésnek bizonyult.

Ha a webmestereknek megtetszik az új eszköz és hasonló szolgáltatások jelennek meg,  a Crawl Cycle akár a misztikus PageRank helyébe is léphet.

Addig amíg ezek a fajta kijelzők elterjednek - ha és amennyiben valaha is népszerűek leszek - érdemes egy weboldal elemzése során a találati listán a tárolt változat dátumára figyelni,  az alapján is hasonló következtetéseket lehet levonni. Saját oldalaknál persze a statisztikák alapján is nyomon követhető a keresőrobotok aktivitása.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.