top2
2009.04.26.

Egysoros webhelylinkek

Néhány hete került bevezetésre a Google háza táján az egysoros webhelylinkes megjelenítés. Lássuk mik is azok a webhelylinkek és milyen új lehetőséget jelentenek az egysoros webhelylinkek.

A "hagyományos" webhelylinkek a találati listán az első helyen szereplő oldalnál jelenhetnek meg, egy vagy két oszlopban, maximum 8 hivatkozás formájában, amelyek a webhely Google által fontosnak, illetve népszerűnek ítélt aloldalaira mutatnak. Gyakran nevezik az ilyen jellegű megjelenést "authority státusznak", az így megjelenő weboldalt vagy "authority site" -nak. A megfogalmazás arra utal, hogy a kiemelt megjelenés egyfajta erős pozíciót jelent a keresőben. A szakmában az authority site (AS) megnevezés vált általánossá.

A képen látható oldallal jelenleg folyamatosan dolgozom.

Ez a fajta megjelenítés arra szolgál, hogy egy összetettebb oldalon a felhasználók a találati listáról közvetlenül a meglátogatni kívánt aloldalra navigálhassanak.

Hogy miképpen érhető el ez a megjelenés azt a Google hivatalosan soha nem fogja közölni, de a tapasztalat alapján azért lehet tudni mire van szükség az authority státusz eléréséhez:

  • relative összetett felépítésű webhely - keresőrobotok által bejárható természetesen
  • rengeteg hivatkozás mutasson az oldalra
  • felhasználói átkattintások magas száma (a találati listáról a weboldalra)

Általában elsőre a domain névre, majd (ha a linképítés is folyamatos) a legfontosabb kulcsszóra, aztán az ékezetes formára, egybe és külön írva, majd más kulcsszavakra is megjelennek a webhelylinkek. A fenti képen a találati listán megjelenő oldallal kapcsolatosan jelenleg félúton járok a webhelylinkek ügyében.

Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy milyen előnyökkel jár a webhelylinkes megjelenés.

Az egysoros webhelylinkek annyiban különböznek a fent definiált "normál" webhelylinkes megjelenítéstől, hogy a hivatkozások két oszlop helyett egy sorban, a weboldal URL felett helyezkednek el, de nem csak a lista elején és több oldalnál is megjelenhetnek ugyanarra a keresésre.

Az alábbi képen a fent látható weboldal, egy másik keresőszóra mini authority státuszban, egysoros webhelylinkekkel.

Valószínűleg a következő néhány hónap fogja megadni a választ, hogy a gyakorlatban az egysoros webhelylinkek az authority státusz előszobáját fogják jelenteni, vagy jellemzően akkor jelennek majd meg, ha a keresésre több erős oldal is adott, mindenesetre biztos, hogy előnyös a normál listázás helyett ilyen formában megjelenni.

Az egyes linkek megjelenése a Google Webmaster Tools segítségével 90 napra letiltható. Így ha olyan aloldal jelenne meg a webhelylinkek között amit nem szeretnénk kiemelni (pl. kapcsolatfelvételi űrlap, adatvédelmi nyilatkozat, egy termék ami épp nincs készleten, egy téma ami nem aktuális), lehetőség van az adott link eltávolítására.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.