2009.04.26.

Egysoros webhelylinkek

Néhány hete került bevezetésre a Google háza táján az egysoros webhelylinkes megjelenítés. Lássuk mik is azok a webhelylinkek és milyen új lehetőséget jelentenek az egysoros webhelylinkek.

A "hagyományos" webhelylinkek a találati listán az első helyen szereplő oldalnál jelenhetnek meg, egy vagy két oszlopban, maximum 8 hivatkozás formájában, amelyek a webhely Google által fontosnak, illetve népszerűnek ítélt aloldalaira mutatnak. Gyakran nevezik az ilyen jellegű megjelenést "authority státusznak", az így megjelenő weboldalt vagy "authority site" -nak. A megfogalmazás arra utal, hogy a kiemelt megjelenés egyfajta erős pozíciót jelent a keresőben. A szakmában az authority site (AS) megnevezés vált általánossá.

A képen látható oldallal jelenleg folyamatosan dolgozom.

Webhelylinkek a találati listán

Ez a fajta megjelenítés arra szolgál, hogy egy összetettebb oldalon a felhasználók a találati listáról közvetlenül a meglátogatni kívánt aloldalra navigálhassanak.

Hogy miképpen érhető el ez a megjelenés azt a Google hivatalosan soha nem fogja közölni, de a tapasztalat alapján azért lehet tudni mire van szükség az authority státusz eléréséhez:

  • relative összetett felépítésű webhely - keresőrobotok által bejárható természetesen
  • rengeteg hivatkozás mutasson az oldalra
  • felhasználói átkattintások magas száma (a találati listáról a weboldalra)

Általában elsőre a domain névre, majd (ha a linképítés is folyamatos) a legfontosabb kulcsszóra, aztán az ékezetes formára, egybe és külön írva, majd más kulcsszavakra is megjelennek a webhelylinkek. A fenti képen a találati listán megjelenő oldallal kapcsolatosan jelenleg félúton járok a webhelylinkek ügyében.

Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy milyen előnyökkel jár a webhelylinkes megjelenés.

Az egysoros webhelylinkek annyiban különböznek a fent definiált "normál" webhelylinkes megjelenítéstől, hogy a hivatkozások két oszlop helyett egy sorban, a weboldal URL felett helyezkednek el, de nem csak a lista elején és több oldalnál is megjelenhetnek ugyanarra a keresésre.

Az alábbi képen a fent látható weboldal, egy másik keresőszóra mini authority státuszban, egysoros webhelylinkekkel.

Valószínűleg a következő néhány hónap fogja megadni a választ, hogy a gyakorlatban az egysoros webhelylinkek az authority státusz előszobáját fogják jelenteni, vagy jellemzően akkor jelennek majd meg, ha a keresésre több erős oldal is adott, mindenesetre biztos, hogy előnyös a normál listázás helyett ilyen formában megjelenni.

Az egyes linkek megjelenése a Google Webmaster Tools segítségével 90 napra letiltható. Így ha olyan aloldal jelenne meg a webhelylinkek között amit nem szeretnénk kiemelni (pl. kapcsolatfelvételi űrlap, adatvédelmi nyilatkozat, egy termék ami épp nincs készleten, egy téma ami nem aktuális), lehetőség van az adott link eltávolítására.Csatlakozz a beszélgetéshez!

 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.