top2
2017.05.03.

A Google is a Facebook útjára lép, és tesz a félrevezető oldalak ellen

Aki nyomon követi a nagy tech-cégek "életét" (már azt, amit ebből hellyel-közzel a nyilvánosság elé tárnak), annak nem lehet teljesen új az a helyzet, amibe a Facebook és a Google (nincs rá jobb szó) az elmúlt időszakban belenavigálta magát. Mind a két tech-cégre igaz az ugyanis, hogy az algoritmusaik adott népszerű oldalakat előnyben részesítenek a többivel szemben. Csak a Google-t nézve mindez eddig is ismert volt azok előtt, akik tudják, mi fán terem az a keresőoptimalizálás (SEO, azaz Search Engine Optimalization), hiszen pont azt használja ki a SEO, hogy a Google nem egyenlő mércével méri az oldalakat. Ennek az egyenlőtlenségnek volt köszönhető a legutóbbi amerikai elnökválasztáson például, hogy mind a keresőóriás találatai között, mind a közösségi oldalon igen nagyot mentek azok az oldalak, melyek minimum kétes híreket tettek közzé a kampány alatt. Ezek az úgynevezett "clickbait"-oldalak nyilvánvalóan a kattintásokra mennek rá, az ebből fakadó hirdetési bevételekre, s nem arra, hogy releváns tartalmat tegyenek le az asztalra, mely kimeríti a felelősségteljes újságírás összes kritériumát. Addig nincs is ezzel baj, ameddig olyan cikkekkel húzzák be az embereket, amely azt állítja, hogy még soha nem látott például ilyen édes macskát kajáért kuncsorogni; a probléma az agresszív, a félrevezető tartalommal van. Nos, ezt elégelte meg mára mind a Facebook, mind a Google, s lépett arra az útra, ahol az olyan tartalmak, melyek nem megfelelőek, negligálásra kerülnek - immáron humán munkaerő bevonásával. A Google-nél ez több, mint tízezer értékelőt jelent az egész világon.

 

A Google-nél maradva: aki keresőoptimalizálásban utazik, az alapvetően nem valószínű, hogy érintett lesz ebben, hiszen ha veszünk egy bármilyen termékkel vagy éppen szolgáltatással foglalkozó weboldalt, akkor ott kicsi a valószínűsége annak, hogy a feltüntetett tartalommal nem hozná azt a minimális elvárást, amit a keresőcég ilyenkor elvár. Létezik a Google esetében egy olyan útmutató, mely azoknak az embereknek íródott, akik értékelik a különféle weboldalakat, akik bele tudnak nyúlni a találati lista alakulásába. Az ún. "Search Quality Evaluator"-nek az a feladata, hogy ha mondjuk rákeres arra, hogy egy bizonyos telefont szeretne vásárolni, akkor a feldobott oldalak közül kiszűrje azokat a honlapokat, melyek például félrevezetőek, nem megbízhatóak. SEO-szemszögből azért fontos ez a dokumentum, mert remekül kiolvasható belőle, hogy a Google számára mi számít értéknek egy oldal esetében, s mi nem. Mivel ilyen doksi minden évben új íródik, így nyilvánvalóan nem ugyanazok a lényeges szempontok szerepelnek benne évről évre, hiszen az irányelvek egy része hangsúlyeltolódásokon megy át. Az idei évben annyit változtatott a Google, hogy az értékelők immáron jelezhetik, ha olyan tartalomra bukkannak, mely agresszív, lehangoló, pontatlan és gyűlölködő. (Egy politikai cikk, mely tele van csúsztatásokkal, s közben gyűlölködő is, máris kimeríti a fenti kategóriát.)

Jogos a kérdés: miért lehet mindez lényeges azoknak, akik szeretnék a keresőoptimalizálással megnövelni weboldaluk ismertségét? Nos, azért, mert bár a Google felmérése alapján azoknak a honlapoknak a száma, melyek beleesnek a szórásba, csak  0.1%-a az összes weboldalnak, mégis nagyon fontos dologról van szó! A Google algoritmusai elég jól dolgoznak, ám mivel nem tökéletesek, így szükség van arra, hogy emberek is közreműködjenek a kritikus tartalmak felismerésének munkájában.

Lényeges elem, hogy egyesek eleve az ilyen tartalmakat keresik, így a Google nem szeretné elrejteni ezeket az oldalakat, hiszen azok ugyanúgy részét képezik az internetnek, mint bármely más site. A Google azonban azt már igenis szabályozná, hogy az általános keresések során a kifogásolt honlapok ne jöjjenek fel találatként.

Összegzésként: ha gyűlöletre uszító egy oldal, ha faji alapon támadó egy oldal, ha explicit, durva képi tartalmat megjelenítő egy oldal, netán másoknak kárt okozó, akkor mostantól bizony nem kerül elő általános kereséskor. És így is van ez jól.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.