top2
2017.05.05.

Sebesség mindenek felett? Lassú oldalbetöltődési idő.

Hogy bizonyos oldalak betöltési ideje lassú, az a mai világban, amikor a netező társadalom hozzászokott már a villámgyorsan hozzáférhető tartalomhoz, egészen egyszerűen nem elfogadható; ha belegondolunk, hogy mi mennyire nem toleráljuk azt, hogy normális kapcsolat megléte mellett egy oldal lassan jön be, akkor máris láthatjuk, hogy mennyire lecsökkent az ingerküszöbünk ezen a téren.

A SEO (Search Engine Optimalization, azaz keresőoptimalizálás) terén igen lényeges tényező egy oldal betöltődési sebessége, az, hogy milyen gyorsan jön az be a netezőnek, hiszen rangsorolási faktorról van szó. No de mi számít gyorsnak és mi lassúnak a keresőóriás szemében, és mindennek mekkora a gyakorlati jelentősége? Lássuk!

Viszonylag régre nyúlik vissza a sebesség rangsorolási faktorrá emelése: 2010-ben jelentette be a Google, hogy immáron a gyorsaság is számít az egyes oldalak rangsorolásában. Mivel nagyon kevés olyan tényező van, amire a Google ki szokta mondani, hogy ez márpedig explicite számít, így a sebességet onnantól kezdve mindenki elkezdte nagyon komolyan venni. De van-e ok véresen komolyan venni a Google sebességre történő megjegyzését?

Manapság úgy tűnik, mégsem nem kell annyira komolyan venni mindezt. John Mueller, a Google szóvivője szerint ahol az egyes oldalak nem töltenek be elfogadható sebességgel, ott "van egy kis rangsorolási tényező a sebességre vonatkozóan". Másszóval: ha egy oldal gyors, akkor az nem kap pozitív elbírálást (valószínűleg azért, mert ezt a lécet ma már minden komolyan veendő oldal megugorja), ám ahol a site lassan töltődik csak be, ott van büntetés. Az igazsághoz tartozik, hogy lassú weboldalból (szerencsére) már egyre kevesebb található a neten, hiszen ma már mindenki olyan infrastruktúrát tesz a honlapja alá, amilyennel nem kell emiatt aggódni.

Egy dolog azonban még így is megválaszolatlan maradt: hogy pontosan mi is számít lassúnak a Google szemében. A szóvivő szerint válasza alapján csak az extrém lassú oldalak esetében jelentkezik büntetés, így ha egy oldal fél perc alatt tölt be teljesen, ott nem lesz retorzió - hiába érezni ma már azt is lassúscskának. Összegezve: a Google jelenleg csak a nagyon lassú oldalakat bünteti. Még.

 

Az érem másik oldala ugyanis az, hogy a mobil évről évre fontosabb lesz; s ha valahol, akkor a mobilnál nagyon nem mindegy, hogy mennyit kell várni arra, hogy egy oldal betöltődjön. (Annyiban sokkal komplexebb ez a téma, hogy nem mindegy se a telefon általános sebessége, se az, hogy milyen adatkapcsolat áll a mobilnetező rendelkezésére!) A Google-nél az új mobil indexelés során az egyes honlapok betöltődése tehát sokkal fontosabb faktor lehet, a sebesség alapját pedig az oldalak mobil változata határozza meg.

Szóval akkor fontos a sebesség vagy sem? Érdemes inkább praktikus oldalról megközelíteni a kérdést. A gyorsaság lényeges szempont az UX (user experience) szempontjából, mivel ha a felhasználói élmény nincsen a helyén, akkor a lassú oldal elriasztja a felhasználót - ami egyáltalán nem lesz jó. Honlapot üzemeltetve vegyük hát nagyon komolyan a sebességet, hogy ne legyen kellemetlen használni a site-ot, ám ne fetisizáljuk a gyorsaságot, mert annak önmagában nem lesz semmi értelme!

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.