top2
2017.02.21.

Hallott már a Google feltérképezési büdzséről? Nos, ha nem, éppen itt az ideje!

Képzeljen el egy óriási webáruházat, aminek nagyon sok százezer, netán akár még millió feletti URL-je van; el lehet képzelni, hogy a Google feltérképezési sebessége ebben az esetben bizony nem lesz éppen a leggyorsabb. Ráadásul egy webáruház esetében folyamatos a fluktuáció, azaz folyamat esnek be újabb termékek. Vajon a Google megtalálja mindegyik erre vonatkozó új URL-t? Sőt (és ez egy igen fontos kérdés): ha igen, akkor még az előtt, hogy a konkurens oldalak ugyanolyan termékeivel tenné meg ezt a keresőcég? Nos, ezen a ponton érdemes tisztázni azt, hogy mi is az a feltérképezési büdzsé!

A Google, amikor látta, hogy ez a kifejezés milyen felkapott lett, mert egyre több helyen kezdtek el róla SEO-körökben (Search Engine Optimalization, azaz keresőoptimalizálási körökben) beszélni, külön cikkben magyarázta el, hogy miről is van szó feltérképezi büdzsé alatt. A keresőóriás már első körben igyekszik leszögezni, hogy nem olyan dolog ez, amit miatt a legtöbb weboldal tulajdonosnak izgulnia kellene. Amennyiben ugyanis egy adott oldalnak „csak” néhány ezer URL-je van, akkor a Google azt könnyedén fel tudja térképezni; ha pedig az új oldalakat a kaliforniai cég pár nap alatt feltérképezi, akkor szintén nincs miért aggodalmaskodni. Ha azonban valaki nagy oldalt menedzsel, akkor ott nyilvánvalóan lényeges lesz azt meghatározni, hogy a Google mit priorizáljon, mit indexeljen, amikor feltérképez.

 

A Googlebot, aki ezt a munkát végzi, a folyamat során úgy kéri le az adott weboldal URL-jeit, hogy azzal ne terhelje le a honlap mögött található szervert, mert azzal romlana a felhasználói élmény: lassulna az oldal stb. A Google esetében az ún. Crawl Rate Limit (ami egy határérték) határozza meg, hogy milyen sűrűn kérhetőek le egy oldal URL-jei. Magyarán ez szabályozza a lekérések számát, a lekérések között eltelt időt. Ez a határérték persze képes változni: ha az oldal gyorsan válaszol, akkor emelkedhet, ha lassan, akkor csökkenhet; emellett a Search Consolban lehetőség van a Crawl Rate Limitet beállítani is. Ez lenne tehát a feltérképezési határérték. Most nézzük a feltérképezési igényt!

 

A feltérképezési igényt, azaz a Crawl Demandot az határozza meg, hogy a népszerű URL-ek sűrűbben kerülnek feltérképezésre, mert azok mindig a lehető legfrissebbek kell lenniük, de számít az egyes URL-ek kora is, mert ilyenkor a rég nem feltérképezett URL-ek feltérképezése sürgősebbé válik a Googlebotnak.

 

És akkor most vissza a feltérképezési büdzséhez! A feltérképezési büdzsét a fent kifejtett feltérképezi határérték és a feltérképezési igény együttesen határozza meg – azt a számot, ahány URL-t a Google az adott oldalt tekintve fel tud és akar térképezni adott idő alatt.

 

Ügyelni kell arra, hogy az alacsony minőségű URL-ek rontják az indexelést és a feltérképezést! Ilyenkor a Google erőforrást pazarol olyan tartalmakra, melyek duplikáltak, melyek 404-es hibákat dobnak, s melyek akár spam-tartalommal vannak ellátva.

 

Szóval mit kell tennünk, hogy a feltérképezési büdzsénk rendben legyen? Semmiképpen sem árt, ha az oldalunk gyorsan lekérhető, azaz megfelelő kiszolgálón van, mert akkor a feltérképezés is gyorsabban tud megtörténni. (Az alternatív URL-ek szintén fogyasztják a feltérképezési keretet!)

 

Ami SEO szempontjából fontos, az az, hogy a feltérképezés, bár szükséges ahhoz, hogy a Google találati listáján ott tudjon lenni egy oldal, a rangsorolásnál már nem fog számítani! Ugyanakkor a rossz feltérképezés egyértelműen a gyenge oldalminőség jele, így nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni, ha ezzel szembesülünk.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.