top2
2009.02.09.

Intro - el kellene felejteni

Rengeteg - főleg kisebb - oldalon fogad látványos intro, vagy a domaint betöltve egy olyan index oldal, aminek az egyedüli funkciója, hogy tovább lehet lépni a valódi kezdőoldalra. Szerencsejáték, felnőtteknek szóló, vagy egyéb olyan tartalommal rendelkező oldalaknál, ahol előzetes figyelmeztetésre van szükség teljesen érthető a dolog, de mért van szükség ugyanerre egy építési vállalkozó, vagy egy kereskedelmi kft. esetében? Nem csak idegesítő a jelenség, haszontalan is. Nem a regisztrált felhasználók számára szolgáló belépésre gondolok, hanem amikor az index állomány egyfajta kapuként funkcionál a portálra való belépéshez - Belépéshez kattints ide! - és társai. A keresők manapság már felismerik, ha a főoldal egyfajta beléptetés célját szolgálja , főleg ha van a belépő oldalon egy szöveges hivatkozás a belső kezdőoldalra, de mégis a felesleges beléptetés elhagyását javaslom.

  • Minden egyes felhasználói akciónál (belépés, regisztráció, űrlap kitöltés, stb.) van némi lemorzsolódás, így lesznek olyan látogatók akik éppen a beléptető oldal, vagy az intro megnyitása után már az oldalra be sem lépnek, így őket elveszítettük.
  • Akik az intro lejátszásához nem rendelkeznek megfelelő flash player -el és nem tudnak továbblépni (normál szöveges link hiányában) az szintén veszteség. Ne feledd, nem csak online szakemberek számára készülnek a weboldalak.
  • Idő. Néhányan nem fogják kivárni a flash intro betöltését, mások kivárják, de nem örülnek neki. Mindenképp legyen lehetőség az intro kihagyására! Néhány helyen még játékos feladványokat is meg kell oldaniuk a látogatóknak - pl. belépéshez dobd a csészébe a kockacukrot - ami (habár az akotók szellemesnek találják) további lemorzsolódáshoz vezet.
  • Főoldali linket más saját kezelésű weboldalak, partnerek, szolgáltatások promotálására, link kapcsolatok építésére gyakorlatilag nem lehet biztosítani, vagy csak olyan módon, hogy a felhasználó be sem lép az oldalra, máris elkattint máshova a beléptető oldalról.
  • Talán a legfontosabb: a felhasználókat egyáltalán nem érdekli - az egyébként gyakran igényesen kivitelezett és tetszetős - intro. Főleg a visszatérő látogatóknak unalmas ugyanazt az animációt akár százszor is végignézni. Ha hanganyag is társul az animációhoz még idegesítőbb tud lenni.
  • Költségek. Egy színvonalas intro elkészítése növeli a weboldal elkészítésének a költségeit, ha viszont a felhasználó azonnal a kezdőlapra jut, semmibe sem kerül, amellett, hogy sokkal praktikusabb.
Apróságnaktűnik az egész, de ha egy weboldalnak van még 10 hasonló gyenge pontja elveszítheti a látogatók jelentős hányadát.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.