top2
2008.11.08.

Kulcsszó választás

Az alábbiakban néhány olyan mozzanatot írok le, amit a sikeres kulcsszóválasztáshoz fontosnak ítélek meg.

  • Az oldal tartalmához kapcsolódó legfontosabb kulcsszavak kiválasztása, ergo mely szavak jellemzik leginkább a tartalmat.
  • Szinonimák, egyéb kulcsszavak keresése, ötlet merítés, akár az AdWords Kulcsszóválasztó Eszköz segítségével (nem baj, hogy nem erre találták ki).
  • Összetett kulcsszavak meghatározása, különös tekintettel a kulcsszó + település (megye, régió, stb.) keresőszó kombinációkra, ha a weboldal tartalmára a földrajzi elhelyezkedés jellemző (pl. ingatlan, cégkeresés, regionális képviseletek, stb.).
  • Keresési szokások elemzése például a Google Trends és Insights segítségével, a fenti kulcsszavakra vonatkozó keresési trendek meghatározásához.
  • Portás, titkárnő, szomszéd és ismerős megkérdezése: Mit írna be a keresőbe, ha ez és ez érdekli? Néha meglepően kézenfekfő válaszok születnek, amelyek felett egy a weben évek óta weben edződő webmester könnyen átsiklik.
  • Konkurenciaelemzés. A kiválasztott kulcsszavak tekintetében a találati listákon szereplő oldalak felmérése. Nem kell elkeseredni, ha egy-egy weboldal egy-egy főbb keresőszóra kirobbanthatatlanul jó helyzést ér el, jobbhíján fel lehet kerülni valahol mögötte a találati listára és egy precízen megfogalmazott descriptionnal jó átkattintási arány érhető el, míg más kulcsszavakra (melyekre riválisaink gyengébben szerepelnek) eléjük lehet kerülni, összetett kulcsszavakban pedig senki sem lehet első minden kombinációra, így feltétlen van mit keresni ezen a területen is.
  • Cégnév kihúzása a listáról. Bármilyen meglepő, szeretett cégünk nevére nem kell külön optimalizálni, egyrészt mert megfelelően optimalizált környezetben a cégneves keresésre automatikusan jó helyen kell szerepelnie a céges weboldalaknak, másrészt a keresőkben a felhasználók sokkal inkább termékeket és szolgáltatásokat keresnek, ehhez kell, hogy a megfelelő vállalkozást megtalálják, aki meg ismeri már a vállalkozást az meg is találja.
  • Statisztikák elemzése. Érdemes figyelni a statisztikai adatokban, hogy a látogatók milyen kulcsszavakra találják meg a weboldalt, milyen újabb kulcsszavas keresések jelennek meg és felmérni, hogy érdemes-e az adott keresőszavakra ráerősíteni.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.