top2
2009.06.19.

Leállította az utcakép projektet a Google Budapesten

Megdöbbenve olvasom az index cikkét, ami szerint a Budapesti utcaképek felvételét leállította a Google.

Hogy miért?

Jóri András adatvédelmi biztos aggodalmának adott hangot a Google utcaképekkel kapcsolatosan. Azt azért nem merte kijelenteni, hogy jogszerűtlen, csak megkérdőjelezte a jogszerűségét. Tipikus adatvédelmi biztosi állásfoglalás. A konkrét döntés felelősséggel jár, ha viszont aggodalmát fejezi ki valaki, akkor azt se lehet mondani rá, hogy megtiltotta, de azzal se lehet vádolni, hogy megengedné, meg azzal sem, hogy nem teszi a dolgát.

Elég frappánsra sikeredett a Google válasza, felfüggesztették a fényképezést. A Google biztosan nem fog beleroppanni, hogy itt Európa beteg szívében nem lesznek utcaképek. Vagyis lesznek biztosan, hírportálokon, blogokban, fotós weboldalaktól az iwiw -es képekig mindenütt,  (hogy a Norc -ot ne is említsem, ami gyakorlatilag a Google Street View kevésbé ismert konkurenciája) ahogy eddig is, maximum a Google Maps -ről fog hiányozni.

Ez van. Demokráciát akartunk, hát megkaptuk.

Azaz megkaptuk volna, ha a kötelező adatszolgáltatás is ilyen remekül működne, mondjuk a közpénzek elherdálásáról felhasználásáról.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.