top2
2017.05.08.

Képregényből vett betűtípust használna az oldalán, de tart a hátrányos besorolástól? Nos, nem kell!

Mindenki látott már szövegszerkesztőt, mindenki ismeri azokat a fontokat, melyek viccesek, lazák, nem teljesen komolyak. Éppen ezek miatt merülhet fel a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki ilyet szerepeltet az oldalán: vajon a Google keresőoptimalizálási szempontból hátrányban részesíti-e azt a honlapot, amelyik így jár el?

Mint nagyon sok mindenre, úgy erre is John Mueller, a keresőóriás szóvivője adta meg a választ, amikor erről kérdezték. Elmondása szerint a Google egyáltalán nem figyel arra, hogy ki milyen betűtípust használ az oldalán, mivel ha olvasható a tartalom, akkor SEO (Search Engine Optimalization) szempontjából irreleváns az, hogy a szöveg Times New Romannel vagy éppen Comic Sans-szel lett írva. A Google csak azt nézi, hogy szerepel-e szöveg képen; mivel ilyenkor az olvasás nehézségekbe ütközik/ütközhet, az ilyet semmiképpen sem használják rangosorolásra.

 

Persze azért mégsem teljesen mindegy, hogy milyen típust szerepeltetünk az oldalunkon! Bár a Google-nél emiatt nem éri hátrány az embert, ám ha egy termékek, szolgáltatások értékesítését végző honlap esetében a betűtípus nem harmonizál a tartalommal, akkor az okozhat kellemetlenségeket! Kétségtelen ugyanis, hogy egy honlap megítélésében ma szerepet játszik az is, hogy a vizuális megjelenés mennyire van rendben; régen vége már azoknak az időknek, amikor egy site-nál csak a tartalom számított.

 

Szóval ha szeretnénk, hogy az oldalunkat komolyan vegyék, akkor a designnal kapcsolatos döntésünknél a megfelelő betűtípusra is ki kell térni - még akkor is, ha a SEO esetében ebből nem is származik közvetlen haszon!

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.