top2
2009.05.27.

SEO árnyalatok

A világon kevés olyan dolog van, amiről egyértelműen eldönthető lenne, hogy fekete vagy fehér és nincs ez másképp a keresőoptimalizálásban sem.

Madarat tolláról, optimalizálót kalapjáról ismerik meg, eddig nem sikerült kiderítenem, hogy  mért pont arról..

A csoportosítás alapja, hogy a módszerek használói, a keresők által tett ajánlásokat milyen mértékig tartják magukra nézve kötelező érvényűnek.

A keresők ajánlásai persze nem törvények és nem is kötelezőek, de a drasztikus és nótórius szabályszegés elképzelhető, hogy az egyes keresőknél az indexből való ideiglenes vagy végleges törlést eredményezheti, hisz őket sem kötelezi semmi arra, hogy melyik oldalt jelenítsék meg a találati listákon.

Jöjjenek az árnyalatok:

Kalap nélküli (Background): A SEO szempontokat és a keresők létezését figyelmen kívül hagyó naiv weboldal tulajdonos. Oldalakat készít, vagy tartalmat szolgáltat és nem törődik a keresőkkel, vagy bízik benn, hogy azok felfedezik a weboldalát és eljuttatják majd az érdeklődő látogatókat hozzá. Egyáltalán nem ismeri a keresők működését.

Koromfekete (Dark inky black): Egyáltalán nem foglalkozik a keresők által támasztott szabályokkal, megpróbálja becsapni a keresőket, vele együtt a felhasználókat is. Elgépelt domain neveket regisztrálnak, űrlapok segítségével, mások nevében adatot gyűjtenek a felhasználókról, kémprogramokat telepítenek a felhasználók gépeire stb.

Szénfekete (Charcoal): Becsapja a keresőket azzal, hogy teljesen mást mutat a keresőrobotoknak mint a látogatóknak, de az oldala semmi illegálisat, nem tartalmaz, bár a felhasználók 99,9% -a nem az érdeklődésének megfelelő tartalmat fog találni az oldalán.

Sötét szürke (Dark gray): Az oldalai a tartalmat más oldalakról gyűjtik (lopják) össze véletlenszerűen, témaspecifikusan és automatizáltan. Így hoznak létre több ezer weboldalt, néha több millió aloldallal. Ezeknek az oldalaknak nincs saját tartalmuk, viszont hirdetéseket tartalmaznak, amelyekre a legtöbb látogató előbb utóbb rá fog kattintani.

Palaszürke (Slate gray): Oldalak ezreit, lapok millióit hozza létre, amelyek mind mind egy bizonyos oldalra hivatkoznak (linkek, frame, átirányítás), amely oldal vélhetően a látogatók érdeklődésének megfelel.

Szürke (Gray): Figyelembe veszi a keresők ajánlásait, minden dimenzióban felhasználja az összes eszközt, hogy a találati listákon előrébb kerüljön, linfarmokat hoz létre, automatizáltan duplikálja a tartalmat, a cél a látogatók számának maximalizálása, nem törődve azzal, hogy érdekeltek-e a weboldal tartalmával. Extenzív, de nem fertőz spamm -el más oldalakat, betartja a szabályokat.

Világos szürke (Light gray): Valódi, saját tartalommal rendelkező oldalakat hoz létre, olyan módon, hogy elsősorban a keresők igényeit elégítse ki, teletűzdeli a szöveget kulcsszavakkal, ezzel az emberek számára szinte élvezhetetlen tartalmat hoz létre.

Piszkosfehér (Off-white): Meggyőződik róla, hogy az oldala jól böngészhető, a keresők számára könnyedén indexálható. Átalakítja a struktúráját ha szükséges, odafigyel, hogy a hivatkozások emeljék a page rank értékeket. Nem hoz létre linkfarmokat, viszont a “szövetségesük” lesz, toplistákba regisztrálja az oldalát, linkcsere programokban vesz részt, hogy az oldalára mutatkozó hivatkozások szövegét ő alakíthassa ki.

Fehér (White): Elsősorban egy tartalmas oldalt hoz létre, ahol a keresőkből érkezők az érdeklődésüknek megfelelő tartalmat találnak. Meggyőződik arról, hogy az oldala könnyen beindexelhető, és az oldalon belüli címeket és hivatkozásokat kiemeléseket olyan formába önti, hogy azok utaljanak a tartalomra, kerüli a duplikációt, minden tekintetben elősegíti (pl. oldaltérképek), hogy a keresők megfelelő információkkal rendelkezzenek az oldalról, mindezt anélkül, hogy  a látogatók számára bármilyen negatívummal járna. Linképítésnél tematikus partnereket, katalógusokba manuálisan regisztrál.

Gyöngyház fehér (Luminescent pearly white): Úgy alkotja meg az oldalt, hogy az a releváns keresésekre jó helyen szerepeljen, az irreleváns kulcsszavakra viszont ne jelenjen meg.

Az alábbi cikk hasonló formában megjelent már egy korábbi írásomban, de most erősen elítélhető módon republikálom, mivel úgy gondolom nem lenne teljes ez a blog a seo módszertanok osztályozása nélkül.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.