top2
2009.04.30.

Személyre szabható lett a találati lista

Immár magyar nyelven is elérhető a SearchWiki -nek keresztelt funkció, amellyel a google fiókba bejelentkezett felhasználók saját igényeik szerint bármilyen keresésre kapott találati listát átszabhatnak. Így a kevésbé fontosnak tartott találatok a saját találati listából eltűntethetőek (X piktogramm), a relevánsnak ítélt találatok előrébb helyezhetőek (felfele mutató nyil), illetve kommentárt lehet fűzni az egyes találatokhoz.

Fontos: a találati lista személyes alakítása, eredmények előresorolása vagy törlése, illetve új találatok hozzáadása nem befolyásolja a globális találati listát! Tehát ez az eszköz nem alkalmas arra, hogy valaki a saját oldalát ilyen módon promótálja. A kommentárok viszont nyilvánosak.

Jelenleg a Google saját bevallása szerint nem veszi figyelembe a felhasználók általi rangsorolást, illetve beállításokat, persze ha mégis használnák az információkat azt sem árulnák el. Az igazság valahol a kettő között lehet, vélhetően a jövőben kiértékelik ezeket az adatokat valamiféle ésszerű súlyozással, hogy pár száz (ezer) google fiókkal se lehessen spammelni a keresőt, de összességében nem tartom valószínűnek, hogy a rangsorolás túlzottan ebbe az irányba tolódna el.

A nagy kérdés, hogy vajon a felhasználóknak volt-e nagyobb szüksége erre a szolgáltatásra, vagy a Google -nek a felhasználók értékeléseire, hogy a későbbiekben méginkább felhasználhassa az algoritmusában?

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.