top2
2009.03.24.

Tárhelyszolgáltatók. Mi alapján érdemes választani?

Kell-e ecsetelnem a tárhelyszolgáltató választás fontosságát?

Mondhatni nem paradicsomi állapot, amikor egy keserves munkával optimalizált honlap nem elérhető, csak mert a szolgáltatónál éppen valami elszállt, javít, ment, karbantart, telepít, helyreállít, de igazából mindegy is hogy miért. Aki nem akar magának felesleges gondot annak a döntés előtt alaposan tájékozódnia kell, hogy a problémás cégeket elkerülhesse.

Aranyszabály: Soha, de soha nem szabad az alapján dönteni, amit egy tárhelyszolgáltató magáról állít a saját weboldalán. Ugyanis amit magukról állítanak az igen gyakran egyszerűen nem igaz.

Sajnos hatványozottan érvényes mindez a magyar piacon. Sem a szegényes funkcionalitású, sem a silány minőséget nyújtó szereplőket nem termelte még ki magából a hazai webhosting piac.

Kizárólag az alapján szabad tájékozódni, amit az ügyfelektől lehet megtudni, blogokon és fórumokon kötelező felkutatni és elolvasni a visszajelzéseket! Akár egy látogatott webmester fórumon is érdemes  témát indítani, kikérni a tapasztaltabbak véleményét, ők mit ajánlanak.

Érdemes tárhely választás előtt elolvasni olyan tartalmakat, mint a Webni.innen.hu fizetős tárhely szekciója, vagy a Weblabor.hu "Nekem megbízható tárhelyszolgáltató kell" című cikk hozzászólásai, a PC WORLD tárhelyszolgáltatókkal kapcsolatos fóruma, a hazai WordPress közösség fórumának a hostig kérdésekkel foglalkozó szekcióját és minden fellelhető forrást ahol még hasonló jellegű - jó eséllyel hiteles - információkat lehet nyerni. Sok bosszankodás elkerülhető az előzetes tájékozódással.

Még ezt is fenntartással kell kezelni, mert amelyik hosting cégről 50-50% -ban írnak jót és rosszat, az valójában pocsék szolgáltatást nyújt.

Miből adódik az 50% -nyi pozitív visszajelzés?

Azt kérem a cég marketingese (vagy tulajdonosa) írkálja, illetve azok az ügyfelek akik olyan weboldalakat helyeznek el, amit napi szinte háromnál több ember nem látogat. Ők azért lehetnek ennyire elégedettek, mert aki a szolgáltatást nem használja, vagy nem használja ki, nos az ő számukra a leggazdaságosabb szolgáltatni.

A dolog úgy működik, hogy miközben megy a marketing a korlátlan adatforgalomról és a 99.9% -os rendelkezésre állásról,  azokat a felhasználókat akik valóban szeretnék kihasználni amiért fizettek kivágják mint a rohadt almát. Értem ezalatt, hogy letiltják a weboldal elérhetőségét, aztán az ügyfél úgyis szerződést bont, (ha nem akkor majd a szolgáltató)  legfeljebb visszafizetik a tárhely díját, csak menjen el máshová.

Ez az ügyfélnek mérhetetlen bosszúságot, rossz esetben költségeket és bevételkiesést jelent, míg a hosting cég egyszerűen "csak" egy ügyfél havi díját veszíti el. Persze ez az eshetőség mindig szerepel a webhosting szerződés szövegezésében, senkinek nem lehet egy szava sem.

A legjobb fogalom erre a viselkedésre: inkorrekt üzleti magatartás. Ennek ellenére ez a modell létezik és sikeresen működik.

Amikor már túl nagy az elégedetlen felhasználók száma, sok cég nem a fejlesztést választja, inkább új domain alatt, más néven kezd el szolgáltatni, erre szintén érdemes odafigyelni. Nagy gáz, amikor kiderül, hogy ugyanahhoz a szolgáltatóhoz költözne valaki, akivel épp az elégtelen szolgáltatás miatt bont szerződést. Sokan meglepődnének, ha tudnák mennyi klón webhosting szolgáltató van a fenti megfontolásból.

Szintén érdemes elkerülni a tárhely viszonteladókat, semmi haszon nincs belőle, ha még egy piaci - néha technikai - szereplő közbeékelődik.

Akiket szívesen ajánlok - és egy fillért sem kapok érte, hogy ide leírom - magyar viszonylatban a Mediacenter, nem is sok negatív kritikát lehet hallani felőlük, magam is jó ideig gyarapítottam az elégedett ügyfeleik táborát.

Persze van új a lap alatt, a Hostgatornál például $7.95 -be belefér a cPanel, a Fantastico, a 0-24h online help, a máshol regisztrált domain nevek használata, aldomainek, ftp kapcsolatok, adatbázisok, email címek, átirányítások teljes körűen adminisztrálhatóak önállóan, gyakorlatilag a szerver konfiguráción kívül minden beállítható. Ennek az oldalnak is ők szolgáltatják a tárhelyet.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.