top2
2017.04.20.

Új Fred Google algoritmus.

 Ismeri Fredet, aki felborzolta a kedélyeket a SEO-világában? Nem, nem egy valódi személyről van szó, hanem a Google új algoritmusfrissítéséről!

 

Egy hónappal ezelőtt, március hetedike és kilencedike között hajtotta végre a Google új algoritmusfrissítését.; ez a nem hivatalos keresztelőn a Fred nevet kapta. No de mit tud Fred, és miért volt szükség rá?

Kezdjük azzal, hogy a Google először hivatalosan nem is kommunikálta azt, hogy frissítette volna algoritmusát! A változás tényét azonban könnyen ki lehetett következtetni, hiszen a szakértők és az algoritmusfigyelő eszközök is jelezték a nagyon erős változást. Az első hírek még arról szóltak, hogy a változás a linkekkel és azok minőségével van összefüggésben; aki otthonosan mozog a keresőoptimalizálás (Search Engine Optimalization; SEO) világában, az tudja, hogy a linkek milyen fontos szerepet játszanak az egyes oldalak rangsorolásában. A változásokat Magyarországon is lehetett érzékelni. A Google szerint nem történt semmi különös, hiszen mindig változtatnak az algoritmuson, így most sem történt semmi kirívó. Aztán pár nappal később már úgy állt a helyzet, hogy lehet, hogy mégsem link alapú volt az az algoritmusfrissítés.

 

Amikor megtörtént a váltás, akkor az összes algoritmusfigyelő "kilengett", a váltás hordereje ugyanis akkora volt. A szakértők akkor még úgy látták, hogy a linkek minőségét vette alapul a változás - más jellegű módosítások mellett. Ennek a meglátásnak az volt az alapja, hogy elég komoly esés történt azoknál az oldalaknál, amelyek nem rendelkeztek erős linkekkel. Napokkal késő aztán beestek az első elemzések, amelyek már arról szóltak, hogy az új algoritmus, "Fred", elsősorban a reklámokkal teletömött, AdSense-fókuszú és/vagy gyenge beltartalommal operáló weboldalakat érintette. Szóval a Google új algoritmusa látszólag azokat a weboldalakat büntette, amelyek beleestek a fenti mintázatba. Ahogy az lenni szokott, rögvest érkeztek aztán olyan kommentek is, amelyek arról szóltak, hogy reklámokkal nem rendelkező, tartalomgazdag oldalak is szenvedtek el visszaesést. Ekkor már látszott, hogy itt bonyolultabb dologról van szó.

 

Egy szó, mint száz: a Google frissítése elég összetettre sikeredett, aminek szinte mindenki, minden oldal megitta a levét. Ugyanis volt olyan honlap, mely 10-15 éve működő, egyedi tartalommal üzemelő, kizárólag természetes linkprofilú weboldalként szenvedett el masszív hátrasorolást!

 

Mi történt?

 

Több lehetséges forgatókönyv is meghúzódik a Fred mögött. Valószínű, hogy a Google párhuzamosan indított több frissítést, ezért keveredtek a szignálok. Aztán az is valószínű, hogy a Fred a felhasználói viselkedést is figyeli, azt is nézi, amikor rangsorol. De az is benne van a pakliban, hogy a Google valami teljesen új dologgal kísérletezik, valamiféle mesterséges intelligencián alapuló algoritmussal, mely teljesen új logika mentén rangsorolja az oldalakat.

 

A Fred teljesen felbolygatta a SEO-piacot: olyan tartalomban gazdag, természetes linkprofillal működő oldalak szenvedtek el károkat, amelyek korábban az élmezőnyben voltak. Amikor egy oldalra több, mint 10 ezer link hivatkozik, amikor a honlapnak havi 10 millió feletti a látogatottsága, és azt az oldal mégis bünteti a Google, nos, az felettébb érdekes tud lenni. Utóbbi esetben természetesen fel sem merül a gondolat, hogy itt a linkekkel lenne valami gond. Magyarországon a PR-cikkes oldalakkal épített linképített honlapoknál nem keletkeztek komoly károk, a Fred a körükben nem rendezett véres aratást. Mindezek alapján az látszik, hogy a Fred, ez az új frissítés, valamiképpen a gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligenciával van összefüggésben, mely nem egy-egy tényező alapján rangsorol, hanem sokkal összetettebb módon. A Fred így egyfajta büntető algoritmusnak is tekinthető, mely képes volt akár egyes oldalak forgalmát eltüntetni, lefelezni. Persze ez eddig is így működött: ami szembemegy a Google irányelveivel, azt a keresőóriás szankcionálja.

 

Zárszóként lássuk, hogy mire érdemes odafigyelni mostantól! Gyenge minőségű webáruházzal ne próbálkozzunk! Ha nagy a másolt tartalom aránya, ha a termékoldalak nagyon hasonlóak, ha sok hasonló jellegű termék van, eltérő URL-eken, minimális tartalommal, akkor ott büntetni fog a Google. Ugyanakkor az egyedi blog, a minőségi termékoldal megvédi az érintett honlapot a hátrasorolástól. Az AdSense célú weboldalak is érintettek, főleg azok, amelyek egy jól körülhatárolt téma köré csoportosulnak, ahol a cél egyértelműen az, hogy az oldal minél több organikus látogatót szerezzen magának - s ezzel minél több AdSense-hirdetési bevételre tegyen szert. Itt nem a gyenge minőség miatt büntet a Google, hanem amiatt, hogy ezeknek a honlapoknak a kialakítása egyértelműen olyan, hogy azok inkább a SEO céljait szolgálják, nem pedig a netezőkét. Aztán ott vannak még a "doorway pages"-oldalak, melyeket magyarul belépő oldalaknak lehet fordítani; ezek plusz forgalmat jelentenek bizonyos aloldalaknak. Ha ilyenből sok van, minimális eltérésekkel (mondjuk ugyanazt a szolgáltatást kínálja az oldal, csak más-más földrajzi területen, gyakorlatilag ugyanazzal a leírással), akkor azokat is bünteti a Google. Itt az jelenthet megoldást, ha az adott oldalon nem csak ilyen tartalom található, ráadásul kellően megvariálva; ekkor a honlap át tud csúszni a Google rostáján. Az úgynevezett túllinkelt oldalak érdekes módon nem kaptak olyan nagy visszasorolást, ám ettől eltekintve ajánlott óvakodni attól, ha egy-egy aloldal arányaiban nagyon sok, erősen kulcsszavas linkkel rendelkezzen! Azok a kulcsszavas menüpontok sem túl nyerőek, ahol túl sok a kulcsszó, ahol a menüpontok nem természetesek; ha az ilyen menü a keresőmotorok miatt olyan, amilyen, akkor azt szintén bünteti a Google.

 

Összességében: a Fred alaposan felkavarta a SEO-világát. Egy-két szempontból már most másképpen kell a SEO felé közelíteni, ám nem csodálkoznánk azon, ha a most formálódó szép új világ a későbbiekben még tovább árnyalódna.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.