top2
2009.01.21.

Új lapok szerencséje

Gyakran olvasok seo témájú blogokban és fórumokon olyan hozzászólásokat, ami szerint egyik vagy másik újkeletű weboldal tulajdonosa dicsekszik el azzal, hogy "Mit nekem ez az egész seo humbuk, két hetes oldalam máris az első találati oldalon van erre, meg arra a kulcsszóra...".

Ilyenkor én csak mosolygok egyet, a topic lassan elhal, aki meg később olvassa talán elhiszi, hogy ez valóban így megy, két hét és megvan a találati lista első oldala valamelyik kompetitív kulcsszóra, a seo meg parasztvakítás.

Néhány hét múlva megnézem újra a találati listát, az említett oldal nincs benn az első százban (a fórumos topicba ez már jellemzően nem szokott belekerülni), valahova a sandbox mélyére került, ahonnan megfelelő szakértelem nélkül gyakran egyáltalán nem is keveredik ki.

Mi történik ilyenkor?

A megoldás egyszerűbb, mint azt bárki gondolhatná. A Google algoritmusát nem csak a webes tényezők - mint tartalom, meta tagek, title, linknépszerűség, stb. - befolyásolják, az algoritmusba bele van programozva az új dolgokra való fogékonyság, a változásokra való gyors reagálás is.

Amikor egy-egy új oldal megjelenik, kap néhány nap alatt 10-15 erős linket, az algoritmus szintjén nehéz lenne eldönteni, hogy a tartalom csak egy a sok induló oldal közül, vagy egy valóságos BOMBA hír, egy új körülmény, vagy termék ami berobban a köztudatba. Mert ha igen, akkor ott kell lennie a találati lista élén.

Ilyenkor az történik, hogy a kereső "bekóstolja" az oldalt a találati lista elején és pár nap, maximum két-három hét alatt eldől (a linkek számának további erőteljes növekedéséből, a találati listáról az átkattintások számából, az oldalon a tartalom bővüléséből), hogy az adott tartalom valóban megérdemli az előkelő helyezést, de ha ez nem bizonyosodik be jön a hátrasorolás, rosszabb esetben sandbox.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.