top2
2009.03.29.

URL, subdomain, vagy sok domain?

Világos, hogy a keresők értékelik a kulcsszavakat az URL -ekben, a domainekben és aldomainekben egyaránt. Joggal merül fel a kérdés, hogy milyen stratégiával érdemes ringbe szállni a találati listák meghódításáért.

Melyik lesz a nyerő?

  • kulcsszavak az URL -ben mappanevekben ( pl. főkulcsszó.hu/kulcsszo1, főkulcsszó.hu/kulcsszó2, főkulcsszó.hu/kulcsszó3, stb.)
  • kulcsszavas aldomainek (kulcsszo1.főkulcsszó.hu, kulcsszó2.főkulcsszó.hu, kulcsszó3.főkulcsszó.hu, stb.)
  • több kulcsszavas domain ( pl. kulcsszo1.com, kulcsszo2.com, kulcsszo3.hu, stb.)

Aranyszabály nincs, de vannak szempontok amelyek segíthetnek a döntésben.

Kulcsszavak a mappanevekben.

Egyszerű és nehéz elrontani. Önmagában nem hordozza magában azokat a duplikációval és fizetett linkekkel kapcsolatos veszélyeket, amiket a többi stratégiánál taglalok majd. Erre van szükség, ha a tartalom mennyisége nem elegendő több önálló oldal feltöltéséhez, de összetett szerkezetek kialakításánál is hátulütők nélkül alkalmazható. Hátrány, hogy az alodalakra nehezebb lesz linkcsere partnereket találni, ezeket katalógusokba regisztrálni, deeplinkelni.

Kisebb vállalkozások bemutatkozó oldalának tökéletes. Ilyesmit tudok elképzelni: főoldal: redonymester.hu rövid leírások mellett hivatkozza a termékek oldalát: redonymester.hu/reluxa, redonymester.hu/szunyoghalo, redonymester.hu/redony, redonymester.hu/napellenzok, redonymester.hu/telikert, elérhetőség, rendelés, minden ami kell.

Több aldomain.

Az előző módszernél nagyobb hatékonysággal lehet használni, de nagy odafigyelést igényel, különben az előnyök helyett hatalmas bukás lehet az eredmény.

Tudni kell, hogy a Google minden egyes aldomaint külön oldalként kezel. Így aztán minden aldomainhez külön kell robost.txt -t, és xml oldaltérképet létrehozni (ez utóbbi már csak félig igaz, ez egy későbbi cikk témája), az aldomaineket egymástól függetlenül linkelni, eltérő title, meta minden aldomainnek természetesen. Mindegyiknek külön-külön kell elnyernie a Google bizalmát.

Amit mindezzel nyerni lehet, hogy a találati lista egy oldalán akár több aldomain is szerepelhet (normál esetben egy weboldal a találati lista egyazon oldalán maximum kétszer szerepel), könnyebben mehet a linképítés, illetve az aldomainben szereplő kulcsszó értékesebb, mint az URL -ben a mappanévben szereplő.

Néhány dologra viszont oda kell figyelni, különben bebukhat az egész rendszer!

  1. Nem megoldás, ha minden aldomain egy lapból áll. Egy lap nem weboldal, legalább 4-5 aloldala legyen, különben semmit sem ér.
  2. Ne legyen ugyanaz a tartalom több aldomain alatt is elérhető, a duplikáció csak árthat.
  3. Semmiképpen ne úgy hivatkozzanak az aldomainek egymásra, hogy mindengyik mindegyikre. (Ez történhet akkor is, ha valaki ugyanazt a menüt illeszti a fejlécbe és az oldalsávba, ahonnan a főoldal elemei és az aldomainek elérhetőek) Tipikus fizetett linkek esete. (Írtam már róla ezen a blogon, hogy a fizetett linkeknek semmi köze ahhoz, hogy valaki valóban fizetett-e értük.)  Az aldomainek közti linkeket úgy kell berendezni, hogy a releváns aldomainek hivatkozzanak egymásra, oda-vissza kapcsolatok nélkül.

Érdemes használni a modellt, ha a tartalom széles spektrumot ölel fel, jól kategorizálható, vagy földrajzilag jellemző, esetleg több szerzőhöz köthető, az egyes szegmensek jól elkülönülnek és rendelkezésre állnak erőforrások (idő, szakértelem) az aldomainek felfuttatására külön-külön.

Több önálló domain különböző kulcsszavakkal.

Kétségtelenül a legdrágább megoldás, de hatékony.

A különböző címeken elérhető domainek egy kézben, egy téma köré csoportosulva, lehetőleg más-más ip cím alatt elérhetően nem csak többszörösen jelennek meg a találati listákon (link katalógusokban), de egymást is erősítik. Az aldomaines variációnál említett hibák itt is kerülendőek.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.