top2
2009.04.23.

Válságkezelés helyett depresszió

Tavaly decemberben jelent meg egy cikk a hvg -n az alábbi címmel:

A magyaroknak nem szóltak, hogy válság van

Azt hiszem mostanára időszerű lenne egy olyan cikket közreadni, ami arról szól, hogy Szóljon már valaki a magyaroknak, a válságot kezelni kell.

Nem, egyáltalán nem a kormányzati válságkezelő intézkedésekre gondolok, aki a politikusoktól vár megoldást az minden bizonnyal a tündérmesékben is hisz, de feltétlenül elveszett ember.

Úgy látom, hogy számos vállalatnál a higgadt, megfontolt stratégia kidolgozása helyett bepánikolnak egyfajta depressziós tudatállapotban a vezetők meggondolatlan döntéseket hoznak, öngyilkos taktikát folytatnak. Eluralkodott egy olyan téves álláspont, hogy a válságot csak leépítésekkel lehet átvészelni, a termelési folyamatok és költségek optimalizálásáról, új beszállítók felkutatásáról, a bevételek növeléséről, hatékonyabb marketing és értékesítési stratégiák kidolgozásáról, a megváltozott piachoz alkalmazkodó termékek bevezetéséről nem nagyon hallani.

Nagy kár, mert a válság előbb, vagy utóbb véget fog érni, bekövetkezik egy átrendeződés a piacon és egy új értékrend teremtődik. A nyertesek azok lehetnek, akik a nehézségek ellenére is talpon tudtak maradni, biztosan nem azok akik a biztonsági őr és a cégtábla kivételével mindent leépítettek a válságtól való félelmükben.

Ideje eldönteni, hogy ki melyik csoportba akar tartozni.

bottom2
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.