top

Google adwords hirdetés

 Google AdWords hirdetés

 

 A szavakra /linkekre/ kattintva az oldalon belül az adott cikkrészhez tud jutni:

 

 -         A lap teteje, azaz az első 3 hely

 

 -         Miért előnyösebb a Google AdWords hirdetés a többi hirdetéstípussal szemben?

 

 -         Google AdWords hirdetés kezelése lépésről lépésre

 

 -         Folyamatos optimalizálás

 

 

A lap teteje, azaz az első 3 hely

 

 A szavakra /linkekre/ kattintva az oldalon belül az adott cikkrészhez tud jutni:

 

 -         Google hálózat

 

top 3Minden egyes alkalommal, amikor valaki keresést végez a Google-ben egy adott kifejezésre, találatok jelennek meg. A találatokat két csoportba lehet sorolni: keresési eredmények (a keresésnek megfelelő releváns webhelyekre mutatnak, ezeket természetes vagy organikus találatoknak nevezzük) és Gogole AdWords hirdetések.

Az első 3 találat a keresési eredmények felett három darab Google AdWords hirdetés. Ezeket könnyű szerrel meg lehet különböztetni a keresési eredményektől, hiszen egy sárga hátterű „Hirdetés” címkével vannak ellátva. A lap tetején kívül hirdetése megjelenhet még a lap jobb oldalán, vagy az alján, azonban minden hirdető a lap tetején megjelenő három pozícióba szeretne bekerülni.

 

A hirdetésmegjelenítés sorrendjét, hogy milyen pozícióban jelennek meg, a hirdetés rangsor szerinti helye határozza meg. Ez egy pontszám, ami több tényező kombinációjával kerül kiszámításra. Ezek a tényezők a következők: ajánlat, minőségi mutató, illetve a bővítmények és a többi hirdetésformátum várható hatása. 

 

Az ajánlat az Ön által megadott összeg, amit (CPC-ajánlattétel esetén) egy kattintásra szán.

A minőségi mutató egy 1-10-ig terjedő pontszám, amit a várható átkattintási arány, a hirdetés relevanciája és a céloldallal kapcsolatos élmény határoz meg.

A hirdetésbővítményeknek több típusát is tudja használni (belsőlink-bővítmények, helybővítmények, hívásbővítmények, alkalmazásbővítmények, véleménybővítmények, kiemelő bővítmények, automatizált bővítmények jelentése), ezek fontosak lehetnek, hiszen azonos ajánlatú és minőségű hirdetések esetén az a hirdetés kerül jobb pozícióba, amelyik rendelkezik ezekkel.

 

Ezek alapján egyértelművé válik: ahhoz, hogy az Ön hirdetése jobb pozíciókat érjen el a következő lehetőségeket kell alkalmaznia: ajánlat emelése, minőségi mutató javítása, hirdetésbővítmények használata, bővítése.

 

 -         Google Hálózat

 

googleA Google AdWords hirdetés kezelés, szolgáltatás révén Ön a Google Hálózatban tudja megjeleníteni hirdetéseit. A Google Hálózat két nagy részre bontható, a Keresési és a Display Hálózatra.

 

Azok a Google AdWords hirdetések, amelyek a Keresési Hálózatot célzó kampányokban találhatóak, a Google és partnereinek (pl. AOL) a keresési találatai közt, valamint egyéb Google-webhelyeken jelenhetnek meg, például a Google Térképeken, vagy a Google Shopping-ban. Azon kampányok hirdetései, amelyek a Display Hálózatot célozzák, a több ezer elérhető partnerwebhely mellett olyan Google-webhelyeken jelenhetnek meg, mint a YouTube, a Blogger vagy a Gmail.

 

A Keresési Hálózaton kulcsszavak megadásával tudja szabályozni azt, hogy mikor jelenjenek meg hirdetései. Ez azt jelenti, hogy az Ön hirdetése csak akkor jelenik meg, ha a kulcsszavával egyező keresést hajt végre valaki.

A Display Hálózatban a hirdetésmegjelenítést sokféle módon be lehet állítani. Ezen a hálózaton is használhat kulcsszavakat, így csak azokon az oldalakon jelenik meg a hirdetése, ahol az adott kulcsszó szerepel.  Ha Ön azt szeretné, hogy egy konkrét weboldalon jelenjenek meg hirdetései, akkor adja hozzá az elhelyezésekhez. Webhelyek témaköreinek kiválasztásával is szűkíteni tudja hirdetései megjelenését arra a témára, ami Önnek fontos. Lehetősége van nem, kor és szülői állapot szerint is kategorizálni, hogy kiknek jelenjenek meg a hirdetések az érdeklődési kategóriák beállításával, valamint korábbi látogatókat is elérhet remarketing alkalmazásával.

 

 

Miért előnyösebb a Google AdWords hirdetés a többi hirdetéstípussal szemben?

 

 A szavakra /linkekre/ kattintva az oldalon belül az adott cikkrészhez tud jutni:

 

 -         Marketingcélok

 

 -         Költségkeret és célzás beállítása

 

 -         Ajánlattétel

 

 -         Mérhetőség =kiszámíthatóság

 

Ezeknek a hirdetéseknek a legfőbb előnye az egyszerű beállíthatóság, átláthatóság mellett a nyomon követhetőség, és ami a legfontosabb, a mérhetőség.

Mivel a különböző üzleti célok különböző beállításokat igényelnek, ezért a kampányok beállítását is a marketingcélunknak megfelelően kell elvégezni.

 

  -         Marketingcélok

 

marketingTöbbféle marketingcél szerint formázhatja kampányát. Ezek között a leggyakoribb a konverziók növelése, a márkaismertség (brand) kiépítése, illetve a weboldal forgalmának növelése.A legtöbb AdWords kampány esetében a fő cél a hirdetés által elérhető konverziók (vásárlások, letöltések, feliratkozások) számának maximalizálása. Ahhoz, hogy ezeket mérni tudja, alkalmaznia kell a konverziókövetési funkciót. Ez egy ingyenes eszköz, melynek segítségével Ön reális képet kap arról, hogy AdWords hirdetése valójában mennyire hasznos.

 

  -         Költségkeret és célzás beállítása

 

költségkeretElső lépésként el kell döntenie, és meg kell adnia a napi költségkeretet, vagyis, hogy naponta mekkora összeget szeretne a kampányára szánni. Minden kampánynak külön költségkeretet kell beállítania.

Attól függetlenül, hogy a valós napi költség olykor meghaladja a napi költségkeretet, a havi kiadásai sosem lesznek nagyobbak, mint a napi költségkeretben megadott összeg 30,4-szerese (egy hónap napjainak az átlagos száma). Ezután meg kell adnia a célzott nyelvet; országot, földrajzi régiót vagy várost, illetve a hirdetésmegjelenés gyakoriságát. Ezen felül megadhatja azt is, hogy a hét mely napjain vagy a nap mely óráiban jelenjenekmeg hirdetései.

 

  -         Ajánlattétel

 

pay per clickMarketingcéljainak megfelelően Ön többfajta ajánlattételi módszer közül választhat.

 

A leggyakoribb a kattintási költségen alapuló ajánlattétel (CPC – Cost Per Click), ebben az esetben csak akkor fizet, ha valaki rákattint hirdetésére.

 

Az ezer megjelenítésenkénti költség alapú ajánlattétel (CPM – Cost Per Thousand Impressions) a márkaépítés megfelelő eszköze lehet, hiszen itt a megjelenítésekért fog fizetni.

 

Az ügyfél-szerzésenkénti költségre vonatkozó ajánlattételt is (CPA – Cost Per Acquisiton) használhatja, ha Ön pontosan tudja azt, hogy mennyit ér Önnek egy ügyfél.

 

  -         Mérhetőség =kiszámíthatóság

 

marketing megoldásokEz az egyik legfontosabb előnye az AdWords szolgáltatásnak. Bármikor megtekintheti hirdetései megjelenítésének számát, a kattintások számát, az átkattintási arányt, az átlagos kattintásonkénti költséget, az átlagos pozíciókat, a konverziók számát és költségüket, valamint számos egyéb tényezőt. Megnézheti a statisztikákat időszakra (ha pl. csak a múlt havi adatokra kíváncsi) vagy eszközökre (PC vagy mobiltelefon) lebontva is. Ezek fényében tudja alakítani kampányának beállításait, hogy azok a legjobb eredményeket hozzák.

 

 

Google AdWords hirdetés kezelése lépésről lépésre

 

 A szavakra /linkekre/ kattintva az oldalon belül az adott cikkrészhez tud jutni:

 

 -          Google AdWords hirdetés kezelése felépítése

 

 

 -          Kulcssszavak

 

 

  -         Google AdWords hirdetés kezelése felépítése

 

googleAhhoz, hogy létrehozza első kampányát, tisztában kell lennie az AdWords fiók felépítésével, ami három rétegből áll: fiók, kampányok, hirdetéscsoportok.

A szolgáltatás igénybevételéhez létre kell hoznia előbb egy Google, majd egy AdWords-fiókot. Mindkét rendszerben ugyanazt a felhasználónevet és jelszót kell használnia. Fiókszinten tudja beállítani a számlázási információkat. Ahhoz, hogy hirdetései megjelenjenek, fiókjának rendelkeznie kell megfelelő nagyságú feltöltött összeggel, kampányainak engedélyezve kell lenniük, és Google-nek jóvá kell hagynia legalább egy hirdetését.

 

Következő lépésként létre kell hoznia egy kampányt. Meg kell adnia a kampány beállításait: a kampány nevét, típusát (hálózatok célzása), altípusát (normál vagy összes szolgáltatás), a hálózatokat, az eszközöket, helyeket és nyelveket, az ajánlattétel típusát, a költségkeretet, a hirdetésbővítményeket, valamint lehetősége van speciális beállítások alkalmazására is (ütemezés, hirdetésütemezés, hirdetésmegjelenítés).

Ezután következik a hirdetéscsoport létrehozása. Ez a hirdetéscsoport fogja tartalmazni hirdetéseit, kulcsszavait vagy más célzási beállításait. A hirdetéscsoportokat úgy kell létrehoznia, hogy abban az egymással leginkább összefüggő témák, és az ezeknek megfelelő hirdetések, illetve kulcsszavak csoportosuljanak.

Ha elkészült, akkor hozzon létre egy hirdetést. Ezt több formában is megteheti, azonban a leggyakoribb hirdetésformátumok a szöveges hirdetések, érdemes legalább egyet Önnek is elkészítenie. Persze ezen kívül használhat képes, vagy videós hirdetést is, sőt még rengeteg más típusút is, az Ön kénye-kedve szerint.

 

  -         Kulcsszavak

 

kulcsszóÖn választhatja ki, hogy mely kulcsszavak azok, amelyekre szeretné, ha megjelennének hirdetései. A kulcsszavak kiválasztása után rendkívül fontos, hogy azokat a megfelelő kulcsszóegyezési beállításokkal használja, mivel ezzel tudja szűkíteni, illetve tágítani a megjelenítések számát. Többféle kulcsszóegyezési típus közül választhat, melyek a következők: általános egyezés, általános egyezés módosítókkal, kifejezésegyezés, pontos egyezés. Általános egyezésnél nagy valószínűséggel sok nem releváns megjelenése lesz hirdetésének, míg pontos egyezésnél csak akkor jelenik az meg, ha valaki pontosan azt írja be a keresőbe, ami a kulcsszava.

 

 

Folyamatos optimalizálás

 

adwordsSokan azt gondolják, hogy miután végeztek a kampány beállításaival, létrehozták a megfelelő hirdetéscsoportokat, hirdetéseket és kulcsszavakat, valamint az összes célzási módszert, akkor már végeztek is, és hátradőlhetnek. Hatalmas hiba! Egy AdWords kampány sosincs kész! Mindig lehet rajta javítani, és könnyen belátható, hogy a saját érdekében meg is éri. Gondolja csak végig: ki nem szeretne egyre olcsóbban egyre jobb eredményeket elérni? Folyamatosan figyelni kell a statisztikákat, a különböző mutatók alakulását, a piaci igények és trendek változását, és ezek fényében változtatni a beállításokon!

 

Nézze meg árainkat, és bízza ránk Google AdWords kampányainak menedzselését!

middlebg
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.