top

Google Adwords kampány kezelés

 Google AdWords kampánykezelés

 

 

 A szavakra /linkekre/ kattintva az oldalon belül az adott cikkrészhez tud jutni:

 

-        Mi is az a Google AdWords kampány?

 

-        A Google AdWords kampány előnyei

 

-        A Goolge AdWords kampány létrehozásának lépései

 

-        Egy Google AdWords kampány sosincs kész

 

 

Mi is az a Google AdWords kampány?

 

 

A szavakra /linkekre/ kattintva az oldalon belül az adott cikkrészhez tud jutni:

 

-        Keresési hálózat

 

-        Display hálózat

 

Az AdWords egy internetes reklámszolgáltatás, amit a Google indított útjára 2000-ben. A segítségével online hirdetéseket lehet létrehozni, amelyeken keresztül pontosan azokat az ügyfeleket érheti el, akiket szeretne, akkor, amikor Ön szeretné.

Az AdWords hirdetések a Google Hálózaton jelenhetnek meg. A Google Hálózat két nagy részét célozhatja meg, a Keresési Hálózatot és a Display Hálózatot.

 

 -        Keresési hálózat

 

A Keresési Hálózatot célzó kampányokban a Google és partnereinek (pl. AOL) a keresési találatai közt, valamint egyéb Google-webhelyeken jelenhet meg hirdetése, mint például a Google Térképek, vagy a Google Shopping. A Display Hálózatot célzó kampányokban létrehozott hirdetései olyan Google-webhelyeken jelenhetnek meg, mint a YouTube, a Blogger vagy a Gmail, illetve több ezer interneten elérhető partnerwebhelyen.

A Keresési Hálózatban a hirdetések megjelenését kulcsszavak megadásával szabályozhatja. Így, ha valaki az Ön által megadott kulcsszót használja a keresési kifejezésében (amit pl. a Google keresőmezőjébe beüt), akkor a hirdetése megjelenhet.

 

 -        Display hálózat

 

A Display Hálózatban többféleképpen is be lehet állítani, hogy mikor és mitől függjön az, hogy a hirdetés megjelenjen-e.

Kulcsszavak használatával csak azokon az oldalakon jelennek meg a hirdetései, ahol szerepel az Ön által megadott kulcsszavak valamelyike.

Elhelyezések megadásával az Ön által meghatározott konkrét webhelyeken jelenhetnek meg a hirdetések.

Témák kiválasztásával a weboldalakat a tartalmuk témaköre alapján választhatja ki.

Az érdeklődési kategóriák és remarketing funkcióval az Ön kívánsága szerint kialakított közönségeket célozhat meg hirdetéseivel (pl. azokat a akik az elmúlt 30 napban valamikor már meglátogatták honlapját, vagy annak bizonyos aloldalát).

Szűkítheti hirdetései megjelenését demográfiai adatok (nem, kor, szülői állapot) szerint is, ha pl. azt szeretné, hogy azokat csak a 35-44 éves édesanyák lássák.

 

 

A Google AdWords kampány előnyei

 

 A szavakra /linkekre/ kattintva az oldalon belül az adott cikkrészhez tud jutni:

 

-        Konverzió

 

-        Költségkeret és célzás

 

-        Ajánlattételi módszerek

 

-        Minden mérhető

 

Az AdWords hirdetések előnye az, hogy a rendszerben minden beállítható, mérhető és nyomon követhető.

A kampánybeállításokat úgy kell megadnia, hogy azok megfeleljenek marketingcéljainak, hiszen más és más beállításokat kell alkalmazni a különböző célok elérésének érdekében.

 

 -        Konverzió

 

Ilyen marketingcélok lehetnek például: márkaismertség növelése, webhelye forgalmának növelése, valamilyen cselekvés elvégzése weboldalán (ezeket konverzióknak nevezzük, ez lehet vásárlás a weblapon vagy akár mobilalkalmazás letöltése is). 

A legtöbben kampányaikban a konverziókra koncentrálnak, például, hogy minél többen vásároljanak tőlük AdWords hirdetésüknek köszönhetően. Hogy ezeket a vásárlásokat (vagy egyéb konverziókat) mérni lehessen az AdWords konverziókövetést kell használnia. Ezzel az ingyenes eszközzel fel tudja mérni, hogy hány kattintás vezetett az Ön számára valóban sikeres művelethez.

 

 

 -        Költségkeret és célzás

 

Beállíthatja a költségkeretet, tehát, hogy mennyit szeretne naponta egy hirdetéskampányra szánni. Ez nem azt jelenti, hogy ezt az összeget minden nap levonja a rendszer, ezzel egy átlagos napi korlátot ad meg.

Előfordulhat, hogy egyik nap ennél kevesebbet költ, egy másik nap pedig többet (a kattintások számától függően), de a számlázási időszakokban soha nem lesz nagyobb összeg felszámítva Önnek, mint a napi költségkeret 30,4-szerese (egy hónap napjainak az átlagos száma).

Ha megadta a költségkeretet, akkor jöhetnek a célzási beállítások, melyek között megadhatja a célzott nyelvet; országot, földrajzi régiót vagy várost; hogy milyen sűrűn jelenjenek meg hirdetései, vagy akár, hogy mely napokon és a nap mely órájában.

 

 

 -         Ajánlattételi módszerek

 

Azt, hogy valójában mennyit és miért fog fizetni, azt is meghatározza az Ön célja.

 

Ha Önnek az a célja, hogy webhelyének nagyobb legyen a forgalma, úgy Ön csak akkor fog fizetni, ha valaki ténylegesen rákattintott a hirdetésére, és meglátogatta honlapját, pusztán hirdetésének megjelenéséért nem, ezt kattintásonkénti költségen alapuló ajánlattételnek nevezzük (CPC – Cost Per Click).

 

Ha a célja az, hogy minél több ember megismerje márkáját, akkor választhatja az ezer megjelenítésenkénti költség alapú ajánlattételt (CPM – Cost Per Thousand Impressions).

 

Ha Ön tudja mennyit ér magának, ha egy látogatójából ügyfél lesz, akkor választhatja az ügyfél-szerzésenkénti költségre vonatkozó ajánlattételt is (CPA – Cost Per Acquisiton).

 

-         Minden mérhető

 

kampányAz AdWords szolgáltatásban minden mérhető.

Ez azt jelenti, hogy bármikor megtekintheti például, hogy: hányszor jelentek meg hirdetései, hányan kattintottak rájuk, milyen arányban kattintanak rájuk, átlagosan mennyibe kerül Önnek egy kattintás, mekkora a költsége, milyen pozíciókban jelennek meg (oldal tetején az első 3-ban, oldalt, vagy alul), hány konverziós műveletet végeztek a hatásukra, mennyibe kerül egy konverzió.

Ezen kívül még rengeteg statisztikai adatot, attól függően, hogy Önt mi érdekli. Az adatok úgy is lekérdezheti, hogy csak egy adott időszakra nézve jelenítse azt meg Önnek (pl. csak a múlt heti adatok), vagy szegmentálhatja is azokat pl. eszközökre lebontva (külön mutassa a számítógépekről és a mobiltelefonokról érkező adatokat).

Ezen adatoknak köszönhetően folyamatosan lehet formázni, optimalizálni, javítani hirdetéseinek teljesítményén, hogy az minél inkább profitábilis legyen.

 

 

A Google AdWords kampány létrehozásának lépései

 

A szavakra /linkekre/ kattintva az oldalon belül az adott cikkrészhez tud jutni:

 

-        Kampánybeállítás

 

-        Hirdetéscsoportok

 

-        Keresőszavak

 

-        Számlázási beállítás

 

Ahhoz, hogy egyáltalán igénybe vehesse az AdWords szolgáltatást, először is rendelkeznie kell egy Google-fiókkal. Ezután létre kell hoznia egy AdWords-fiókot. Ha ez is megvan, akkor a Google-fiókjához is használt e-mail címmel vagy felhasználónévvel és jelszóval be kell jelentkeznie.

 

 -        Kampánybeállítás

 

A következő lépés az első kampány létrehozása. A kampány létrehozásának első lépései a kampánybeállítások megadása, melyek a következőket foglalják magukba: kampány neve, típus (mely hálózatokat kívánjuk megcélozni), altípus (normál vagy összes szolgáltatás), hálózatok, eszközök, helyek és nyelvek, ajánlattétel és költségkeret, hirdetésbővítmények (belsőlink-bővítmények, helybővítmények, hívásbővítmények, alkalmazásbővítmények, véleménybővítmények, kiemelő bővítmények, automatizált bővítmények jelentése), speciális beállítások (ütemezés, hirdetésütemezés, hirdetésmegjelenítés).

 

 -        Hirdetéscsoportok

 

Ezek után kell létrehoznia az első hirdetéscsoportot. A hirdetéscsoportok tartalmazzák a hirdetéseket, a kulcsszavakat és/vagy egyéb célzási eszközöket. A hirdetéscsoportok csoportosítják a leginkább releváns, és egy konkrét témakört körülölelő hirdetéseket és kulcsszavakat. Majd, ha ez is elkészült, akkor meg kell írna az első hirdetését, valamint kulcsszavát. A leggyakoribb hirdetésformátum a szöveges hirdetés, de ezen kívül létrehozhat még képes hirdetést, videohirdetést, WAP mobilhirdetést, alkalmazás- és digitális tartalmi hirdetést, dinamikus keresési hirdetést, tevékenységet igénylő alkalmazás-hirdetést, vagy csak hívástípusú hirdetést is.

 

 -        Keresőszavak

 

A kulcsszavak kiválasztásánál át kell gondolnia, hogy milyen egyezési típust fog használni hozzájuk. Ezzel azt tudja szabályozni, hogy a keresési kifejezésben használt szó milyen mértékben egyezzen meg kulcsszavával. A következő egyezési típusok közül választhat: általános egyezés, általános egyezés módosítókkal, kifejezésegyezés, pontos egyezés.

Az általános egyezést használva tágabb körben meg tud jelenni hirdetése, a pontos egyezésnél csak akkor, ha konkrétan ugyanazt ütik be a keresőbe, amit Ön megad. Módosítókkal szűkítheti a megjelenéseket, kifejezésegyezést használva pedig még tovább tudja pontosítani a keresési kifejezéseket, amire megjelenhet hirdetése. Az összes típusnak megvan a saját maga előnye és hátránya. Általános egyezésnél hirdetése sokszor meg tud jelenni, ám félő, hogy így olyan keresésekre is, amik nem relevánsak, így feleslegesen fizet majd a kattintásért. Pontos egyezésnél szinte minden esetben relevánsan jelenik meg hirdetése, viszont előfordulhat, hogy így nagy forgalomtól esik el.

 

 -        Számlázási beállítás

 

Ezután már csak egy lépés választja el attól, hogy hirdetése megjelenjen, meg kell adnia a számlázási információit. Ha engedélyezve van a kampánya állapota (ez az alapértelmezett beállítás), és a hirdetést a Google jóváhagyja (megfelel az AdWords irányelveinek), akkor a hirdetése máris jogosult arra, hogy megjelenjen.

 

 

Egy Google Adwords kampány sosincs kész

 

 

adworsNem szabad abba a hibába esnie, hogy azt gondolja, hogy miután már fut az első Google AdWords kampánya, akkor végzett is!

Az AdWords kampányokat folyamatosan lehet és kell is optimalizálni! Mindig a teljesítmény növelésére kell törekednie! Ehhez rendszeresen kell figyelnie a statisztikákat, a keresési kifejezéseket, amik előidézték hirdetései megjelenését, optimalizálni a hirdetések rotációját a hirdetéscsoportok ajánlatát. Növelni az ajánlatokat a jobban teljesítő kulcsszavaknál, és csökkenteni a rosszabbaknál.

A hét jobban teljesítő napjain, vagy a napok óráiban beállíthat akár ajánlatkorrekciókat is (egy bizonyos, Ön által meghatározott százalékban csökkentheti, illetve növelheti az alapértelmezett ajánlatot).

Használhat rugalmas ajánlattételi stratégiákat eszközökhöz, földrajzi régiókhoz, földrajzi célzáshoz, stb.

Ez csak néhány példa arra, hogy milyen elképesztően szabályozható, optimalizálható az AdWords rendszere, ezeken kívül is még rengeteg beállításra van lehetősége!

 

Keressen minket és kérjen árajánlatot a Google AdWords kampánymenedzselésre!

middlebg
 Gyimesi András+ © 2008 H-Well Kft. Minden jog fenntartva.